W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Jabłko Idared

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Odmiana pochodząca z USA, z miejscowości Moscow w stanie Idaho. Otrzymana w 1935 roku z siewek Jonathan i Wagener.

Pochodzenie:

Odmiana pochodząca z USA, z miejscowości Moscow w stanie Idaho. Otrzymana w 1935 roku z siewek Jonathan i Wagener (autor: L. Werner). W produkcji od 1942 r., sprowadzona do Polski w 1958 r., w nasadzeniach od 1966 roku. Do Krajowego Rejestru wpisana 17 października 1990 roku;

Owoc:

Średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Przetchlinki małe, niewyraźne, rzadko rozrzucone. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie, czasem ordzawione. Zagłębienie kielichowe płytkie, średnio szerokie, lekko pofałdowane. Kielich mały, zamknięty, działki kielicha krótkie. Miąższ biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, mało smaczny. Gniazdo nasienne małe, komory nasienne zamknięte. Nasiona długie, wąskie, liczne.

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.