W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Jabłko Jonagold

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Odmiana amerykańska, otrzymana ze skrzyżowania odmian Jonathan x Golden Delicious w Stacji Doświadczalnej Geneva (New York) w 1943 roku.

Pochodzenie:

Odmiana amerykańska, otrzymana ze skrzyżowania odmian Jonathan x Golden Delicious w Stacji Doświadczalnej Geneva (New York) w 1943 roku. W 1954 roku otrzymano pierwsze owoce, a prace hodowlane zakończono w 1968 r. nadając odmianie ostateczną nazwę. W Polsce od 1976 roku, do Krajowego Rejestru wpisana 17 października 1990 roku;

Owoc:

Średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, pokryta na ok. 1/3 powierzchni czerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Przetchlinki średniej wielkości, szarawe, niezbyt liczne. Szypułka średnio długa i średnio gruba do grubej. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie do szerokiego. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie i średnio szerokie, bardzo delikatnie ordzawione. Kielich średniej wielkości, zamknięty (bywa też częściowo otwarty, szczególnie u dużych owoców), działki kielicha średniej długości do długich. Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne małe lub średniej wielkości, lekko otwarte. Komory nasienne małe, częściowo otwarte. Nasiona długie i wąskie, często źle wykształcone;

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.