W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Jabłko Mutsu

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Odmiana pochodząca z Japonii, otrzymana w Stacji Doświadczalnej Aomori w 1930 roku, ze skrzyżowania odmian Golden Delicious i Indo.

Pochodzenie:

Odmiana pochodząca z Japonii, otrzymana w Stacji Doświadczalnej Aomori w 1930 roku, ze skrzyżowania odmian Golden Delicious i Indo. Do Krajowego Rejestru wpisana 17 lutego 2005 roku;

Owoc:

Duży i bardzo duży, kulistostożkowaty, sporadycznie kulisty, zwężający się ku kielichowi, delikatnie żebrowany. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta, niekiedy pokryta od strony nasłonecznionej delikatnym, jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki duże, brunatne, bardzo liczne. Szypułka długa, średniej grubości do grubej. Zagłębienie szypułkowe głębokie i średnio szerokie do szerokiego, delikatnie ordzawione. Zagłębienie kielichowe szerokie i średnio głębokie do głębokiego, nie ordzawione. Kielich mały, przeważnie zamknięty, czasem u dużych owoców częściowo otwarty. Działki kielicha długie, ostro zakończone. Miąższ kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, średnio twardy do twardego, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości. Komory nasienne zamknięte lub częściowo otwarte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, wydłużone, płaskie;

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.