W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Jabłko Gala

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Nowozelandzka odmiana jabłoni, otrzymana w 1934 roku w Wailarapa z mieszańców Kidd’s Orange Red (Red Delicious x Cox Orange) i odmiany Golden Delicious

Pochodzenie:

Nowozelandzka odmiana jabłoni, otrzymana w 1934 roku w Wailarapa z mieszańców Kidd’s Orange Red (Red Delicious x Cox Orange) i odmiany Golden Delicious (autor: J.H. Kidd). Prace hodowlane kontynuowano do początku lat sześćdziesiątych (dr D. MacKenzie). Do uprawy towarowej wprowadzona w 1960 r. W 1962 r. otrzymała nazwę Gala. Do Polski sprowadzona w 1967 r. Do Krajowego Rejestru wpisana 12 czerwca 1992 roku;

Owoc:

Mały lub średniej wielkości, kulistostożkowaty i stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, początkowo zielonkawożółta, później złocistożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, paskowano-marmurkowym rumieńcem. Przetchlinki średniej wielkości, widoczne. Szypułka cienka i długa. Zagłębienie szypułkowe lejkowate, średnio głębokie i wąskie. Zagłębienie kielichowe płytkie, średnio szerokie, pofałdowane. Kielich średniej wielkości, zamknięty, działki kielicha wąskie, długie, wygięte, ostro zakończone. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne małe. Komory nasienne zamknięte. Nasiona jajowate, wydłużone, średniej wielkości. Owoce są wrażliwe na pękanie przed zbiorem;

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.