W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Jabłko Jonagored

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Belgijski sport odmiany Jonagold, znaleziony w szkółkach J. Morrena w Halen w 1980 r. Bardzo szybko zdobył uznanie w Europie Zachodniej oraz wiele nagród i wyróżnień na targach i wystawach. W Polsce do Krajowego Rejestru wpisany 5 maja 1994 roku.

Owoc średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta lub żółta, pokryta niemal w całości bardzo ciemnym, karminowobrązowawym, rozmyto-paskowanym rumieńcem z jeszcze ciemniejszymi paskami. Przetchlinki średniej wielkości (nieco większe i bardziej widoczne niż u Jonagolda), szarawe, niezbyt liczne. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i średnio szerokie. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie i średnio szerokie, nie ordzawione. Kielich średniej wielkości, zamknięty, działki kielicha średniej długości. Miąższ żółtawy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne małe lub średniej wielkości, lekko otwarte. Komory nasienne małe, częściowo otwarte. Nasiona długie i wąskie, często źle wykształcone.

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.