W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Produkcja soków naturalnie tłoczonych NTS

Ocena:

0/5 | 0 głosów

W roku 2012 Gospodarstwo Sadownicze MB uruchomiło produkcję naturalnie tłoczonych soków (NTS) owocowych.

Naturalnie tłoczone soki owocowe pomagają zagospodarować lekko uszkodzone, ale dobrej jakości owoce. Ważne jest używanie dobrej jakości owoców i umiejętne mieszanie odmian, co pozwala uzyskać sok o optymalnym smaku.

Do produkcji soków używamy linii technologicznej firmy Voran o wydajności 500 litrów soku na godzinę. Zbiorniki o pojemności 530 litrów pozwalają pomieścić w nich sok wyciśnięty z około 3 skrzyniopalet jabłek. Dzięki temu można w łatwy sposób kontrolować końcowy smak soku poprzez odpowiednie dobieranie do jego produkcji jabłek różnych odmian.

W produkcji NTS dużą uwagę należy zwracać na jakość owoców, gdyż to od nich zależy jakość soku. W minionych latach wysoka koniunktura na taki produkt zachęciła wielu do inwestycji w tego typu maszyny. Rosnąca podaż spowodowała natychmiast stopniowe obniżanie ceny NTS.

Produkując soki NTS należy również pamiętać, że owoce używane do tłoczenia nie mogą być zgniłe lub silnie porażone przez choroby czy szkodniki, a także nie powinny mieć kontaktu z ziemią. Do tego typu produkcji najlepiej kierować odsort z owoców pierwszej klasy, które mają niewielkie uszkodzenia oraz właściwą dla danej odmiany jędrność i smak.

Do produkcji typu NTS nie przeznaczamy owoców zbieranych z ziemi, gdyż zniszczenie niektórych bakterii jest trudne w produkcji tłoczonych soków.

Produkowany w firmie „Gospodarstwo Sadownicze MB” sok z jabłek przekazano m.in. do przebadania w laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dzięki temu właściciele mają pewność co do jego wartości zdrowotnych oraz składu.

Podawanie na etykiecie potwierdzonych informacji powinno pomóc utrzymać odpowiednio wysoką jakość tego produktu i zapewnić stałe grono odbiorców.

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.