W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Grupa Skowronki

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Gospodarstwo Tomasza Bankiewicza jest jednym z 24 wchodzących w skład Grupy Skowronki. Gospodarstwa te zlokalizowane są w okolicach Belska Dużego i oddalonego o prawie 70 kilometrów Komorowa.

W  rejonie Komorowa produkcja owoców jest na dobrym poziomie, jednak cały czas brakowało wystarczająco dużej bazy chłodniczej. Dlatego w pierwszej kolejności postawiono na jej rozbudowę. W tym celu znajdujący się w gospodarstwie budynek wraz z działką odsprzedano grupie i wyposażono w zaplecze chłodnicze, które obecnie może pomieścić około 4000 ton owoców oraz spełnia  wszelkie niezbędne parametry. Budynek ma kształt podkowy, a jego powierzchnia to około 0,5 ha. Część budynku, w której znajdują się pomieszczenia gospodarcze jest własnością T. Bankiewicza. Obiekt został wyposażony także w trzy rampy załadunkowe.

Całość inwestycji została tak pomyślana, aby z jednej strony do obiektu wjeżdżały owoce, a z drugiej przygotowany do sprzedaży produkt. W projektowaniu całej inwestycji zwracano również uwagę na to, aby ścieżki komunikacyjne jak najmniej się krzyżowały. Wszystko to ułatwia
pracę i zapewnia bezpieczeństwo dla osób pracujących na terenie tego centrum logistyczno-chłodniczego.

W ubiegłym roku po ukończeniu obiektu logistycznego zamontowano w nim dużą maszynę sortującą zakupioną w firmie Sorter Spółka Jawna.  z Radomia. Ważnym elementem okazała się również możliwość zaoferowania sprawnego serwisu, czemu sprzyja nieduża odległość firmy Sorter od gospodarstwa.

Zainstalowana maszyna została dobrze wkomponowana w posiadany budynek, co pozwoliło optymalnie wykorzystać powierzchnię. Wyposażono ją w sześć ścieżek z przenośnikami miseczkowymi i 14 wyjść, plus jedno na tzw. pomyłkę. Przy wyjściach zainstalowano długie, sześciometrowe stoły pakerskie typu „Return”.
W opinii T. Bankiewicza przy pewnej skali produkcji warto inwestować w trochę większe maszyny dysponujące buforem, który w razie np. problemów z rozładunkiem owoców zapewni dostatecznie dużą masę owoców na maszynie i pracę dla osób przygotowujących owoce do sprzedaży. Maszyna pozwala przygotować od 4 do 6 ton jabłek na godzinę.

Taka wydajność pozwala zapełnić 1,5 do 2 samochodów w ciągu jednego dnia pracy.

Maszyna może sortować owoce pod względem masy, wielkości i koloru. Zrezygnowano z funkcji sortowania na uszkodzenia z uwagi na znaczną cenę tego modułu sortującego. W trakcie pakowania wszystkie uszkodzone lub odbiegające od normy owoce od minionego sezonu kierowane są do produkcji naturalnie tłoczonych soków. Posiadanie nowoczesnej maszyny sortującej nie zwalnia z posiadania wykwalifikowanych osób znających się na jakości owoców. Dlatego dużą uwagę przywiązuje się do zatrudniania takich właśnie pracowników.

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.