produkcja jabłek i soków owocowych - gospodarstwo sadownicze Monika Bankiewicz
Jabłko Fuji

Jabłko Fuji pochodzi z Japonii. Wyhodowany został w roku 1939 w Morioka/Japonia ze skrzyżowania odmian Rall’s Janet i Red Delicious.


Pochodzenie:

Jabłko Fuji pochodzi z Japonii. Wyhodowany został w roku 1939 w Morioka/Japonia ze skrzyżowania odmian Rall’s Janet i Red Delicious.

Owoc:

Fuji pokryte jest na żółto-zielonym owocu delikatnie różowym do ciemnoczerwonym paskowanym rumieńcem. Owoc jest średniej wielkości, ścisły i bardzo soczysty. Lekka szklistość wskazuje wysoką zawartość cukru. Bardzo aromatyczny. Jabłko jest chrupiące i soczysto-słodkie.


Jabłko Jonica
Mutant odmiany Jonagold pochodzący z Niemiec, znaleziony przez G. Schneidera. W Polsce do Krajowego Rejestru wpisany 5 maja 1994 roku.
Jabłko Jonagored
Belgijski sport odmiany Jonagold, znaleziony w szkółkach J. Morrena w Halen w 1980 r. Bardzo szybko zdobył uznanie w Europie Zachodniej oraz wiele nagród i wyróżnień na targach i wystawach. W Polsce do Krajowego Rejestru wpisany 5 maja 1994 roku.
Jabłko Jonagold
Odmiana amerykańska, otrzymana ze skrzyżowania odmian Jonathan x Golden Delicious w Stacji Doświadczalnej Geneva (New York) w 1943 roku.
Jabłko Gala
Nowozelandzka odmiana jabłoni, otrzymana w 1934 roku w Wailarapa z mieszańców Kidd’s Orange Red (Red Delicious x Cox Orange) i odmiany Golden Delicious
Jabłko Mutsu
Odmiana pochodząca z Japonii, otrzymana w Stacji Doświadczalnej Aomori w 1930 roku, ze skrzyżowania odmian Golden Delicious i Indo.

  






Zobacz jak wyglądają sady jabłkowe o różnych porach roku

Zima

Zima

Jesień

Jesień

Lato

Lato

Wiosna

Wiosna